Blogi

Lämpöremonttivinkki 3

Kulutamme noin 155 litraa puhdasta vettä vuorokaudessa. Vettä tarvitaan pesemiseen, WC:n huuhteluun, astioiden ja pyykin pesemiseen, ruoan laittoon ja pihan kasteluun. Kalleinta on lämmitetty vesi. Jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen.

Energiatehokkaan kodin ratkaisut:

  • Valitse vettä säästävä hana ja vesikalusteet
  • Vaihda vanha lämminvesivaraaja uuteen, energiatehokkaaseen varaajaan
  • Asenna aurinkokeräimet, joilla voit lämmittää käyttöveden jopa puolen vuoden ajan
  • Kiinnitä huomiota veden kulutukseen

Vettä säästävät hanat ja kalusteet

Modernit vesikalusteet käyttävät vanhoihin verrattuna vain puolet vettä ja energiaa. Valitse siis vettä säästävät suihku- ja hanaratkaisut ja wc-pöntöt. Tarjolla on uusia vettä säästäviä hanoja kosketusvapaista pesuallashanoista säästösuihkukahvoihin. Suihkuhanan virtaamaksi riittää 12 l/min, käsipesuhanassa 6 l/min.

WC-istuimen uusinnan yhteydessä on suositeltavaa siirtyä 2-huuhtelutoiminnnalla varustettuun istuimeen, jolloin pienempi huuhtelu on normaalista 9 l/huuhtelukerta alennettu tasolle 6 l/huuhtelukerta.

Astianpesu- ja pyykinpesukoneita valittaessa kannattaa tarkistaa myös vesimäärä, jonka se tarvitsee koneellisen pesemiseen.

Uuden talon vesiratkaisut

Uuden talon suunnitteluvaiheessa on järkevillä valinnoilla mahdollista vaikuttaa paljon sekä tulevaan käyttövedenkin kulutukseen että sen lämmityksen aiheuttamaan kulutukseen.

Mitä energiatehokkaampi uusi talo on, sitä vähemmän sen lämmittämiseen tarvitaan ostoenergiaa. Käyttöveden lämmittämiseen voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Aurinkolämpökeräimillä voidaan tuottaa noin puolet lämpimän käyttöveden valmistamiseen tarvittavasta energiasta.

Ilma-vesilämpöpumput ottavat lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtävät saadun lämmön kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen energiavaraajan kautta. Poistoilmalämpöpumppu puolestaan ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Pumppu siirtää lämmön tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Myös varaavassa takassa olevasta lämmönsiirtimestä voidaan ottaa lämpöä talteen ja siirtää se käyttöveteen. Tämä ns. kiertovesiuuni on usein osa energiatehokkaan rakennuksen hybridilämmitysjärjestelmää.

Vanhan talon säästövinkit

Järkevät käyttötottumukset ja huollettu käyttövesijärjestelmä auttavat pienentämään vedenkulutusta kymmeniä prosentteja. Samalla säästyy myös veden lämmittämiseen tarvittavaa energiaa.

–1950-luku
Ennen 1950-lukua rakennettujen talojen käyttövesijärjestelmä olisi jo pitänyt uusia. Alkuperäiset putket ja lämminvesivaraaja ovat usein huonossa kunnossa. Vesikalusteet kannattaa vaihtaa samalla vettä ja energiaa säästäviin vaihtoehtoihin.

–1960-1980-luku
Suomessa on lähes puoli miljoonaa 30–50 vuotta vanhaa pientaloa, joissa käyttövesiremontti on ajankohtainen. Tämän aikakauden taloissa käyttövesi kulkee yleensä rakenteiden sisällä olevissa metalliputkissa, joten niiden kuntoa on vaikea tietää.

Moderneilla menetelmillä käyttövesiremontti saadaan toteutettua muutamassa päivässä. Samalla kannattaa uusia myös vesikalusteet vettä ja energiaa säästäviin malleihin. Remontti oikeuttaa työn osalta kotitalousvähennykseen.

Veden laadusta ja laitteesta riippuen lämminvesivaraaja tulee vaihtoikään 10-20 vuodessa. Vaihtoehtona uutta hankittaessa on lämminvesilämpöpumppu, joka ottaa talteen hukkalämmön esimerkiksi kodinhoitohuoneesta tai takasta ja käyttää sen käyttöveden lämmittämiseen.

1990-2000-luku
Käyttövesijärjestelmän kunto kannattaa tarkistaa. Metalliputket kestävät käytössä noin 20-30 vuotta, jonka jälkeen vesivahingon riski kasvaa. Tietyillä alueilla pohjaveden laatu voi johtaa putkistojen rappeutumiseen paljon nopeammallakin aikataululla. Käyttövesiremontin yhteydessä kannattaa uusia myös vesikalusteet.

Vähennä kulutusta

Omia käyttötottumuksia muuttamalla voi vaikuttaa veden kulutukseen:

  • Ota suihku kylvyn sijaan äläkä turhaan juoksuta vettä
  • Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia ja käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia
  • Korjauta heti vuotava hana tai WC-istuin
  • Säästä pihan kastelussa keräämällä keräämällä sadevettä hyötykäyttöön

LÄHDETIEDOT:

Lähteet: Motiva Oy, Pientalorakentamisen kehittämiskeskus ry
Teksti: Dakota Lavento
Kuvat: Valmistajat & Shutterstock